Maaltijdsalade

Maaltijdsalade 4 lekkere recepten voor een salade zonder sla

Maaltijdsalade

Een maaltijdsalade wordt meestal geassocieerd met een bak vol sla waardoor het ook wel konijnenvoer wordt genoemd.

Met deze gezonde recepten voor een heerlijke maaltijdsalade zonder sla, zet jij zo een lekkere maaltijd op tafel voor de lunch of voor het diner.

Bij mijn eerste blik op de ingrediëntenlijst, dacht ik niet meteen aan makkelijke recepten maar het viel reuze mee en deze salades staan in een minuut of 15 op tafel.

Deze maaltijden zijn met zoveel mogelijk biologische producten gemaakt maar dit natuurlijk niet noodzakelijk.

Doe wat bij jou en/of jouw budget past.

 

Maaltijdsalade boerenkoolMaaltijdsalade boerenkool

Juist in het najaar kunnen we extra vitamine C gebruiken.

Dit vind je o.a. in boerenkool en tomaten.

Met deze salade krijg je al snel ruim 300 gram groenten binnen.

Ingrediënten:

  • 75 gram zilvervlies basmatirijst
  • 250 gram zoete aardappel
  • 300 gram boerenkool
  • 200 gram kleine tomaatjes
  • ½ rode ui
  • Handje pijnboompitten

 

Voor de dressing:

  • 2 eetlepels appelazijn
  • 4 eetlepels extra vergin olijfolie
  • 1 theelepel grove mosterd
  • Peper en zout

 

Bereiding:

  • Kook de boerenkool in weinig water (of stoom deze) gaar en laat afkoelen.
  • Schil de zoete aardappel en snijd deze in kleine blokjes. Kook kort in weinig water gaar.
  • Kook de rijst en laat afkoelen
  • Snijd de kleine tomaatjes door de helft en snipper de ui.
  • Voeg alles bij elkaar, maak de dressing door alle ingrediënten kort te mengen en sprenkel deze over de salade.

 

Maaltijdsalade broccoli-wortel salade met avocado en walnotenMaaltijdsalade broccoli - wortel

Een volledige salade, vult en voedt, rijk aan vitamine c.

De pompoenpitten zijn een uitstekende bron van vitamines, mineralen.

Avocado is een bron van goede gezonde vetten.

Ingrediënten: (voor 2 personen)

  • 500 gr broccoli
  • 2 winterwortels
  • ½ rode ui, fijngesnipperd
  • Handje rozijnen of cranberry’s
  • Handvol pompoenpitten, kort geroosterd
  • 25 gram walnoten
  • ½ avocado

Voor de dressing:

  • 2 eetlepels  (liefst zelfgemaakte) mayonaise
  • 1 teen knoflook
  • 2 theelepels mosterd
  • Halve citroen

 

Bereiding:

  • Snijd de stronken van de broccoli, leg de stronk apart en snijd de roosjes klein.
  • Rasp de steel met een grove rasp, rasp de winterwortels met een grove rasp.
  • Kook de broccoli roosjes en de geraspte stronk apart van elkaar gaar in weinig water.
  • Voeg de stronk bij de wortels en houd de roosjes apart.
    Maak een sausje van de mayonaise, knoflook (persen of raspen), mosterd en citroen.
  • Voeg zoveel citroen toe als je zelf lekker vindt. Is het te zuur, voeg dan nog wat mayonaise toe.
  • Klein beetje zout en peper toevoegen, in een ruime kom mengen en de geraspte groenten hieraan toevoegen.
  • Snijd de avocado en meng samen met alle losse ingrediënten door de broccoliroosjes.
  • Leg deze groenten bovenop de geraspte groenten en serveer.

 

Maaltijdsalade met kikkererwtenMaaltijdsalade kikkererwten

Kikkererwten zijn een uitstekende eiwitbron en zorgen voor een goed gevuld gevoel.

Ze zijn een goede koolhydraten-bron en zijn vezelrijk.

Daarnaast bevatten ze ijzer en B-vitamines.

Mango bevat enzymen die helpen bij de spijsvertering.

Ingrediënten: (voor 3 personen)

  • 400 gr kikkererwten uit pot (=rauw: 200 gr)
  • 120 gr feta
  • 1 rode ui, fijn versnipperd
  • 2 bosuitjes in kleine ringen gesneden
  • 1/2 komkommer, in blokjes gesneden
  • 1/2 mango in blokjes gesneden
  • 5 rijpe tomaten, in blokjes gesneden
  • ½ citroen
  • 3 el olijfolie
  • Handvol munt
  • Zout (klein beetje) en peper

 

Bereiding:

  • Neem je rauwe kikkererwten, week en kook deze dan volgens de gebruiksaanwijzing op de verpakking.
  • Heb je teveel gekookt? Vries deze dan meteen na afkoelen in, je kunt ze dan later weer gebruiken.
  • Neem je kikkererwten uit een pot, let dan op dat er geen toevoegingen in zitten zoals zout.
  • Spoel de kikkererwten af onder stromen water en laat uitlekken.
  • Snijd alle ingrediënten klein behalve de citroen en munt. Voeg alles bij de kikkererwten en strooi er dan naar smaakt zout, peper, munt over en pers de halve citroen er boven uit.

 

Maaltijdsalade met bieten

Een heerlijke voedende salade, vol van smaak.

De walnoten zijn een goede bron van omega 3, de quinoa geeft eiwitten, vezels en diverse mineralen.

Ingrediënten: (voor 2 personen)

  • 500 gr rauwe bieten, ca. 45 minuten gekookt en in blokjes gesneden ( ik had bio. voorgekookte bieten)
  • 150 gram quinoa, koken met bouillonblokje
  • 1 grote teen knoflook
  • stuk gember (ca. 2 cm)
  • 1 eetlepel rozemarijn
  • 2 theelepels kurkuma
  • 3 takjes tijm vers, alleen de blaadjes gebruiken
  • Olijfolie extra vergin flinke scheut
  • 1 sjalotje fijn gesnipperd
  • Peper en zout
  • 1 el honing
  • 1 kleine (liefst groene) appel, in kleine blokjes gesneden.
  • 75 gram geitenkaas of feta
  • Handvol walnoten per salade

Bereiding:

  • Snijd de bietjes in blokjes,
  • schil en rasp de knoflook en de gember met een fijne rasp boven de bietjes.
  • Meng alle ingrediënten door de bietjes, de olijfolie vlak voor het opdienen.

 

Kant en klaar te bestellen?

Nu zijn deze maaltijdsalades heel goed zelf te maken maar omdat niet iedereen daar tijd voor heeft of je wilt ze opnemen in het assortiment van de bedrijfskantine?

Lucky you!

Deze recepten komen van Bianca van Lijn in balans en zij levert deze salades ready to eat bij jou af.

Meer weten?

Neem even contact met haar op door even de link aan te klikken en het contactformulier in te vullen.

 

Bedankt voor het lezen en mocht je iemand weten voor wie deze recepten waardevol zijn?

Deel het a.u.b. en eet smakelijk.

Vragen of opmerkingen? Let me know

Tot snel

Wesley

 

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *